237-243 - Ekonomi

237. Tycker du det är fel att fråga hur mycket någon annan tjänar?
Hmm, ja. Det känns som en ganska personlig fråga, även om det "bara" handlar om pengar. Men trots det har jag alltid avskytt att få den frågan ställd till mig, och själv undviker jag att ställa den till någon annan.
 
238. Vad tycker du om att låna pengar till att köpa saker?
Det beror vad vi pratar om för "saker". Hus/bostadsrätt, bil, nödvändiga reparationer/renoveringar och liknande tycker jag är helt okej. I de flesta av dessa fall är man ju till och med tvungen att låna pengar för att ha råd. Andra saker, som till exempel resor tycker jag däremot inte att man ska låna pengar till. Jag anser faktiskt att det är ganska oansvarigt att låna pengar till något sådant.
 
239. Vad är det mest ekonomiska du gjort i ditt liv?
Jag har jobbat, och jag har ju mitt företag, om det räknas. Förutom det planerar jag och David på köpa en bostadsrätt eller till och med en villa så snart som möjligt.
 
240. Om du vann 20 000 kr i månaden i 20 år, vad skulle du göra?
Dö av en hjärtattack, kanske. Eller, nej. Jag skulle betala av mitt studielån så fort som möjligt, så slipper jag allt som har med CSN att göra sedan. Min garderob skulle nog fyllas på ganska ordentligt, och jag hade nog även köpt en massa nya möbler och snygga inredningsdetaljer. Hehe..
 
Och jag vet att det här är något som många bara säger, men jag skulle skänka en del till välgörenhet också. Exakt hur mycket pengar jag skulle skänka vet jag inte, däremot vet jag att pengarna skulle gå till organisationer som exempelvis Unicef, Nånting-cancer-fonden, samt några olika djurorganisationer.
241. Tipsa om något som har med ekonomi att göra
Hmm... Gå på loppis oftare! Second Hand är ju bra för både miljön och för plånboken, och i många fall är dessa butiker dessutom sammankopplade med någon välgörenhetsorganisation. Myrornas, PMU och Röda Korset är tre bra exempel på sådana second hand-butiker.
 
242. Hiss & Diss - Din ekonomi
Diss - Jag tjänar inte direkt jättemycket pengar just nu. Och jag är en shopaholic.
Hiss - Pengar är inte allt här i livet.
 
243. 5 ekonomitips, stora eller små
◊ Shoppa på Second hand då och då (se fråga 241).
◊ Sälj saker som du inte längre använder på till exempel Blocket eller Tradera. Eller så sparkar du igång en egen liten Bloppis!
◊ Utnyttja olika rabatter och erbjudanden. Nu menar jag inte att du ska köpa fem kg hundmat när du inte ens har en hund, men om ICA till exempel har ett saftigt erbjudande på frysta grönsaker så kan det vara en bra idé att bunkra upp och fylla frysen med så många påsar du tillåts köpa.
◊ Tänk efter innan du köper något! Impulsköp är något som man sällan är nöjd med i efterhand.
◊ Du behöver inte ha det absolut senaste av någonting, använd istället dina saker tills dem är helt obrukbara (om det inte går att sälja vidare såklart). Att slänga bort en fullt funktionell mobiltelefon bara för att det har kommit ut en ny modell är så fruktansvärt dumt och slösaktigt.
| Ett tassavtryck |